Botsfengselet bygget i 1844-1851 er en av Oslo sine mest historiske bygninger, men i nyere tid mest kjent som tilholdssted for Egon Olsen i Olsenbanden. «Botsen» er i dag ikke et operativt fengsel, men det er likevel et landemerke som skiller seg ut fra øvrig arkitektur i Oslo. Det åpenbare her er selvfølgelig at dette i sin tid ble bygget som et fengsel og derav de høye ruvende teglsteinsvegger og likedanne murer rundt bygningen.

Botsfengselet

En drøm for spesialister på mur og antikvarisk rehabilitering

Det å få anledning til å arbeide på det man kan kalle et praktbygg og et landemerke er alltid utrolig spennende. Det finnes forventninger for hvordan ting skal gjøres og hvordan vi kan ta vare på kulturarven selv etter en rehabilitering. I denne omgangen var det antikvarisk rehabilitering av 11 tak 5400 m2, og repussing av gesims med kalkpuss. Det er et prosjekt vi ser tilbake på med stor glede, og ærbødighet. Flere i vårt team bodde nærmest på «Botsen» i 2 år når arbeidet ble gjennomført, og man får da et helt spesielt forhold til prosjektet sier daglig leder i Thorendahl Ingvar Røang

Tilbake til opprinnelig stand

Taket på «Botsen» var selvfølgelig preget av tidens tann, og det skal ikke legges skjul på at det var på tide at denne jobben ble gjort. Vi er utrolig heldige som fikk være med på denne reisen gjennom Thorendahl, og ikke minst følge med på hvordan murerne pusset gesimser og sørget for riktig antikvarisk håndhevelse av dette, og hvordan blikkenslagerne i Thorendahl og Storo blikkenslagerverksted sørget for at antikvariske prinsipper ble fulgt gjennom det store arbeidet på de 11 takene. En stor og viktig jobb som handler om å ta vare på en kulturskatt sier operativ direktør i AF Håndverk Lukas Durlej.

Så hva skjer med fengselet nå?

Hva som skjer med fengselet er enda ikke bestemt, og vi gleder oss til å følge med på hva statsbygg kommer til å gjøre med bygget videre. Det er en ting vi vet, og det er at tak og gesimser kommer til å holde i mange år fremover.

Botsfengselet